Приказната на ПудинНАШИОТ ОСНОВАЧКаролин „Пудин“ Џонсон Ван Секоја фолија

22 август 1938 година - 28 април 2010 година


Визијата на Puddin Foil за Hinds' Feet Farm започна во 1984 година кога нејзиниот најмлад син Фил претрпе трауматска повреда на мозокот во сообраќајна несреќа. Пудин ја направи својата животна работа да создаде средина со љубов и грижа каде што преживеаните би можеле да ја достигнат својата потенцијална пост-повреда.

Длабоко духовна жена, Пудин го црпеше инспирацијата за името „Фарма за стапала на Хиндс“ од библискиот стих пронајден во Хабакум 3:19 „Господ Бог е мојата сила, и ќе ги направи моите стапала како стапала на задни, и ќе ме натера да одам по моите високи места“.

Нејзината визија, сила и храброст се длабоко пропуштени.Подолу, напишана со нејзините зборови, е приказната на Пудин за нејзиното патување со Фил, нејзиниот најмлад син, кој претрпе катастрофална повреда на мозокот на 16-годишна возраст и нејзината борба да ја најде најдобрата можна грижа за него.


„Зашто ги знам плановите што ги имам за вас“, вели Господ, „плановите за благосостојба, а не за несреќа што ќе ви дадат иднина и надеж“.Еремија 29:11 НАСВ

11 септември не потсетува дека нашиот свет може да се промени за миг. И, кога ќе се случи, ефектот на бранување е немерлив и бараме „нова нормала“. Така беше и со нас пред повеќе од дваесет години кога Филип се здоби со катастрофална затворена повреда на мозокот. Нашиот свет беше променет и моравме да научиме „нова нормала“.

Во 1984 година немаше патокази или насоки за нашето патување, туку непоколебливо верување дека Филип ќе има иднина и надеж. Ќе бидат потребни многу раскрсници, пресвртни точки и застанувања на патот за ова мало семе на вера да порасне и да процвета во визијата на фармата Хиндс Фет. Позитивните и негативните страни на секоја попатна станица беа нашите наставници.

Нашите први чекори беа во локалниот центар за траума каде тагата беше голема, но благодатта беше поголема. Ова ќе биде единственото место во нашето 17-годишно патување што обезбеди големо и удобно место за собирање на семејството и пријателите. Тука првпат откривме дека Филип ќе остави свој белег каде и да оди. Многупати ни беше кажано дека нашата љубов кон Филип го врати во живот и длабоко влијаеше на персоналот што се грижи за пациентите. Нивното гостопримство имаше трајно влијание врз нас.

Престојот во нашата прва установа за рехабилитација беше огромна проверка на реалноста. Едвај излезе од кома, на Филип му наредиле со погрдни и гнасни зборови да си ги измие забите. Кога интервенирав, медицинската сестра ми објасни дека повеќето жртви на мозочни повреди се груби и разбираат само еден јазик. Таа беше сменета, но брзо научивме нешто за стереотипизацијата, а потребата на пациентот за силно застапување и безмилосниот распоред за престој на пациентот. Терапевтите беа одлични но Филип не се движеше доволно брзо.

По силна препорака на невропсихологот на Филип дека одреден медицински центар е најдобар, се преселивме во Хјустон, Тексас. На пространи соби и природна светлина на нашата локална установа за рехабилитација беа заменети со сјајни и тесни простории на типична болничка средина. Но одлична интердисциплинарна програма и безусловната љубов и грижа на жителите на Хјустон кои ме посвоија нè одржаа приземјени во некои прилично тешки времиња. Филип имаше неколку лоши несреќи кои можеа да се избегнат, една што резултираше со двочасовна операција. Морав да се соочам со фактот дека персоналот не секогаш ги чита или почитува наредбите и дека најдоброто никогаш не е доволно добро за вашето дете. Се чинеше дека секој пациент напредуваше повеќе од Филип, а часовникот отчукуваше.

Се вративме во нашата локална установа за рехабилитација за да продолжиме со терапии, знаејќи дека ни треба нешто подобро од најдоброто. Прашавме каде да одиме; никој не знаеше. На група и беше доделена задача за истражување и излезе со две можности, едната во Атланта, а другата во Илиноис. Имаше тензија во воздухот и персоналот создаде раздор меѓу мене и Мартин. Се преселив во хотел една недела за да се разладам и размислував за тоа света должност на здравствените работници да ја препашат семејната единица.

Каде беше на Филип иднина и надеж? Не знаев, но почнав да ги гледам најдобрите и најлошите програми за рехабилитација и да го чувствувам растењето на тоа ситно семе.

Ги посетивме изборите. Се молев сè до Карбондејл, Илиноис - во авионот за Сент Луис; во автобус до мал аеродром; во „скокач од локва“ до периферијата на градот; и, во автомобилот за изнајмување во објектот во Илиноис: „Господе, моите емоции го поматија мојот суд. Те молам кажи ми каде да одам. Направете го тоа јасно. Напиши го со големи, црвени големи букви кои ме удираат во лице за да не можам да го пропуштам!“ По обиколката на објектот и пријавувањето во мотелот, се возевме до нашата соба и го паркиравме автомобилот на единствениот достапен простор. Веднаш пред нас имаше огромен резервоар за гас на нозете со „GO ATLANTA“ обоен во црвено низ целата ширина.

„Господ Бог е моја сила, и ќе ги направи моите стапала како на задни нозе и ќе ме натера да одам по моите високи места“Авакум 3:19 КЈВ

Објектот во Атланта беше нов, пространа, динамична и иновативна. Филип почна да прави вистински чекори, но она што започна толку добро заврши лошо бидејќи „крајната линија“ почна да владее: намалувањето на квалитетот и квантитетот на персоналот. Патувавме во Атланта на секои десет дена, а еден викенд го најдов Филип со модринки и тепани од цимер кој беше физички насилен ако некој го допре. Некои работи се неискажливи. На Филип му требаше врсничка група на место каде што темпераментот, однесувањето и компатибилноста беа внимателно проценети и следени. Неговиот напредок забави додека нашите стравови ескалираа.

Пред да се врати дома на почетокот на 1993 година, последните постојки на Филип беа во Дурам, прво на рехабилитација, а подоцна и во куќа за живеење со помош. Објектот за рехабилитација имаше многу идеални компоненти: енергични терапии, високо ниво на активност, врсничка група и Гери, совршениот цимер. Филип и Гери процветаа и напредуваа сè додека не беа префрлени во куќа за живеење со помош.

Домот за живеење со помош во Дурам беше мал, неговите станари непожелни во соседството и на крајот беше кошмар за персоналот. Токму тука Филип се здоби со ужасна повреда на лактот, што ја откривме кога болницата го повика бизнисот на Мартин за да провери дали има осигурување. Повредата била толку тешка што на шефот на пластичната хирургија во Дјук му биле потребни повеќе од 6 часа за да ја поправи. Хирургот бил толку загрижен што местото на хирургија нема да биде соодветно посетено што доброволно ги понудил неговите и услугите на неговата клиника да ја прегледаат и облекуваат раната додека не зарасне. Тоа беше неоправдана несреќа како и тешката дехидрација што подоцна ја претрпе Филип. Беше време да се вратам дома, девет години од патувањето.


Сликата
Тогаш Господ ми одговори и ми рече: „Запиши ја визијата и запиши ја на табли, за да може да трча оној што ја чита. се задржува, чекај го, зашто сигурно ќе дојде, нема да одложи.Авакум 2:2-3 НАСВ

Гледајќи наназад, јасно е дека раскрсниците, пресвртните точки и постојките на нашето патување беа патокази и патокази, кои го насочуваа и опишуваа Божјиот план за сегашноста и неговата иднина на Филип.

Мартин и јас почнавме долга потрага по земја. Неколку години, безуспешно, баравме земја во областа Планина Плезант. Рано едно утро ме разбудија зборови кои чукаа во моето срце: „Гледаш во погрешна насока!“ Веднаш разбрав. Ни требаше голем дел од земјиштето во воспоставено соседство, на неколку минути од сите удобности и потреби на кои може да се надеваме.

Мартин му се јави на пријателот на агентот. Кога го видов овој имот, иако не се продава, знаев дека тоа е тоа. За неколку дена таа беше наша и во текот на годината ја поседувавме втората парцела.

Сега родив со визија што немав сила да ја испорачам. Уште еднаш ме разбуди глас: „Прашај Марти“. Побарајте од Марти да остави профитабилна, ветувачка кариера во бизнисот за развој на компјутерски софтвер? Не можев да знам дека Марти и неговата сопруга Лиза почнаа да се молат претходната година за можност за кариера што ќе му овозможи да поминува повеќе време со своето семејство. Ниту, пак, знаев колку сакаат да направат нешто значајно за Филип.

Тогаш Господ ми рече: „Добро си видел, зашто јас внимавам на Моето слово за да го исполнам“. Еремија 1:12 НАСВ

Благословен сум со тројца мудреци кои ми помогнаа цврсто да се задржам на видението: Филип, со неговиот непоколеблив дух на љубов, трпение, добрина, благост и добрина; Мартин, со својата незапирлива љубов и истрајна работа во име на жртвите на повреди на мозокот; и Марти, со неговата бескрајна посветеност на семејството, пријателите и црквата и неговата неверојатна способност да се справи со се и да го прави тоа добро.

Само што почнавме, но со тројца мудреци, одбор за разлика, мноштво волонтери и поддршка од пријатели, визијата ќе се исполни.

Каролин Ван секоја фолија

„Да станеме и да изградиме“. Така тие ги ставија рацете на добрата работа.  Неемија 2:18 НАСВ